
Action Item #3 – Public Rights of Way Ordinance 
 
UTILITIES 

Sec. 645-701. - Scope of utility's rights. 

Sec. 645-702. - Location and relocation of facilities. 

Sec. 645-703. - Work in public rights-of-way. 

Sec. 645-704. - Utility poles. 

Sec. 645-705. - Records. 

Sec. 645-706. - Interpretation of "public utilities." 

 
 

Sec. 645-701. - Scope of utility's rights. 

(a) 

Any public utility having a right pursuant to any statute, 
ordinance, franchise, contract, easement or other document to 
lay, install, maintain, repair and operate its facilities in, under, 
along, through or over the streets, avenues, alleys, public 
grounds and public rights-of-way of the city shall exercise such 
right in acco#3rdance with the terms of such statute, ordinance, 
franchise, contract, easement or other document and the city or 
state law applicable thereto. Nothing in this article and no 
action of the city pursuant to this article shall be construed as 
relieving any public utility from the control of the city under its 
police powers, or as vesting, extending or increasing the 
utility's rights in or to the use of any streets, avenues, alleys, 
public grounds and public rights-of-way, other than under and 
by the provisions of any statutes, ordinances, franchises, 
contracts, easements or other documents granting the utility 
any such rights and as limited therein by law.  

(b) 

Whenever the department of public works shall deem the 
condition or location of any public utility pole, wire, main, cable, 
conduit, pipe or other facility in any street or public place to be 
dangerous or injurious to life or property, it shall order, in 
writing, the facility to be made safe or to be removed. If the 
utility fails to repair or remove the facility, the city may cause 
the repair or removal thereof, and the utility shall pay all costs 
incurred by the city in connection therewith. It shall constitute a 
violation of this Code for any public utility to fail to comply with 
a written order of the city to repair, remove or relocate any of its 
facilities located in, on or above any public grounds or rights-of-



(c) 

  

Sec. 645-

(a) 

(b) 

way whe
of-way so
private pr

Wheneve
has been
article reg
or place,
within the
permits th
of this Co
ordered i
Wheneve
orders by
provision
may susp
privileges
any of the
shall be r
approval
by statute
Service C

-702. - Loc

The depa
streets an
wires, ma
transport
either sep
departme
utility to e
mains or
part of an
clear nec

Wheneve
necessar
conduit o
public pla
writing th
location t

never the us
o requires or
remises are 

er any electri
n ordered by
garding its fa
or to provide

e city, and wh
he utility to re
ode for any s
n writing by a

er any public
y the city, or s
s of this Cod
pend the fran
s, easements
e streets or p
resumed with
as originally

e, or unless s
Commission

ation and 

artment of pu
nd the locatio
ains or condu
ation, televis
parately or jo
ent of public w
erect or main
conduits alo

ny streets, ex
cessity.  

er the depart
ry that the loc
or other public
ace shall be c
e change of
therefor, and

ses of the city
where the a
interfered wi

c, water, gas
the city to do

acilities locate
e service for
here no statu
efuse such s

such utility to
any compete
utility shall f
shall fail to c

de or of state
nchises, gran
s or rights of
public places
hout obtainin
y required, or
so ordered b
of Indiana. 

relocation

ublic works m
ons thereon 
uits used by 
sion, electric
ointly, shall b
works may re

ntain poles, o
ong both side
xcept in case

ment of publ
cation of any
c utility facilit
changed, the
location ther
 provide a re

y for any suc
access to and
th.  

s or other pu
o anything pu
ed in any pub
the public in 

ute or regulat
service, it sha

fail to do so,
ent municipal
fail or refuse 
comply with a
e law, the city
nts, contracts
such utility to

s of the city, a
g from the ci

r as may be t
by a court or t

 of facilitie

may designate
along which 
telegraph, te
light, gas an

be placed, str
efuse to perm

or string wires
es of, or in mo
es of emerge

lic works sha
y pole, wire, c
ty in any pub
e department
reof, designa
easonable tim

h ground or r
d use of any 

blic service u
ursuant to thi
blic right-of-w
any location

tion of the sta
all be a violat
, after being
l authority. 
to comply wi

any of the 
y-county coun
s, permits, 
o use therea
and no such
ity its new 
then authoriz
the Public 

es.  

e the sides o
any of the po

elephone, 
d water utiliti
rung or laid. T
mit the same
s or lay cable
ore than one
ncy or cases

all deem it 
cable, main,
blic right-of-w
t shall order 
ating the prop
me for compli

right-

utility 
is 
way 
n 
ate 
tion 
so 

ith 

ncil 

after 
uses 

zed 

of the 
oles, 

ies, 
The 

e 
es, 
e (1) 
s of 

way or 
in 
per 
iance 



by the affected utility or utilities. Changes in location of utility 
facilities in, over or through public rights-of-way or public 
grounds necessitated by work initiated by or financed by the 
department of and public works shall be at the expense of the 
utility. However, in their project plans, the department of public 
works shall coordinate with the utilities to insure the utility 
relocation costs are limited to the maximum extent possible. 
Changes in location of utility facilities in, over or through public 
rights-of-way or public grounds necessitated by work initiated 
by or financed by any party other than the department of public 
works shall be at the expense of such other party.  

  

Sec. 645-703. - Work in public rights-of-way. 

(a) 

All utilities desiring to work in, on, under or over the public right-
of-way shall obtain all applicable permits as required in this 
article. In performing such work, the utilities shall be bound by 
the standards, regulations, procedures and guidelines set forth 
in this article except that:  
(1) 

A public utility shall not be required to file a 
performance bond with an application for a permit if the 
utility has on file with the permit section of the 
department of public works a statement signed by an 
officer of the utility wherein the utility agrees to 
indemnify the city against, and hold the city harmless 
from, any claim for damages arising out of the work of 
the utility (or persons, corporations or firms authorized 
by the utility) in a public right-of-way pursuant to any 
permit issued by the permit section of the department of 
public works.  

(2) 

A public utility shall not be required to file a written 
statement of insurance with an application for a permit 
if the utility has on file with the permit section of the 
department of public works the indemnification 
agreement specified in subsection (1) above.  

(3) 

A public utility shall not be required to obtain in advance 
any permit or permits to excavate within the public 
right-of-way or block or alter traffic patterns on any 
thoroughfare or street where such action:  



a. 

Is required in connection with making 
emergency repairs to underground, overhead or 
surface facilities; 

b. 

Is necessary because service to one (1) or 
more customers has been interrupted or is in 
danger of being interrupted and the interruption 
may result in personal injury or property 
damage to the customer, utility or some third 
party; or  

c. 

Is required to comply immediately with an order 
of a court or an agency having jurisdiction over 
the utility. 

Whenever a utility performs work in accordance with 
this exception, it shall notify the department of public 
works maintenance section by telephone during normal 
duty hours or, if after normal duty hours or on holidays 
or weekends, the permit section of the department of 
public works where such notification will be recorded by 
a telephone recording device.  

(4) 

A public utility shall not be required to obtain a right-of-
way excavation permit to perform work, including 
excavating, in a public right-of-way unless the utility will 
make an excavation in or under the paved surface 
within the right-of-way.  

(5) 

A public utility shall not be required to obtain parking 
meter block out and removal permits, provided the 
utility reports all blockages to the parking meter section 
of the department of public works and pays, on a 
monthly basis, the blockage charges due.  

(b) 

All work including, but not limited to, the restoration of 
pavement, sidewalks or grass areas, shall be done by the utility 
at the expense of the utility, unless the city shall elect to do the 
work and charge the cost thereof to the utility. Such work shall 
be subject to the supervision and approval of the department of 
public works.  

 



Sec. 645-704. - Utility poles. 

The department of public works may prescribe or approve the 
locations for installation and the approximate height, dimensions and 
character of telephone, telegraph, electric or any other poles used by a 
utility. The height, dimensions and character of all structures used to 
support aerial utility or public-owned lines shall be of a diameter, height 
and character that will provide safe clearances as specified in the 
prevailing governing federal, state or local codes. The department of 
public works shall require the removal or relocation of any such 
structures and appurtenances of such structures which do not comply 
with the reasonable requirements as set out or approved in accordance 
with the provisions of this Code.  

All poles shall be removed according to the following standards 
unless otherwise authorized or directed by the department of public 
works:  

(1) 

Any pole located in nonpavement areas shall either be 
removed in its entirety or cut off one (1) foot below the 
ground surface level.  

(2) 

Any pole located in pavement areas shall either be 
removed in its entirety or cut off below the full depth of 
the pavement. 

  

Sec. 645-705. - Records. 

(a) 

Each utility having the right to install and locate poles, service 
lines, conduits or other utility facilities of any kind in the public 
rights-of-way and places of the city shall at all times maintain a 
record of the same, their locations in the public streets or public 
places of the city, and a record of the location and dates of 
repairs made to those facilities within the last eight (8) years. 
Such records and copies thereof shall be made available, on 
demand, to the mayor, the director of public works, the chiefs 
of the fire department and Indianapolis Metropolitan Police 
Department, or any board or other city official requiring and 
requesting such information. All records of all abandoned lines 
and of the removal of all utility poles, conduits, pipes, lines and 
other facilities shall be kept by the utility for a period of at least 



three (3) years and be available to the city authorities, or 
copies of such records be furnished on demand.  

(b) 

It shall be unlawful for any utility required to keep records by 
this section to fail to keep such records, or to fail to produce 
and make them available to the city authorities on written 
demand.  

  

Sec. 645-706. - Interpretation of "public utilities." 

For purposes of this article, the term "public utilities" includes 
companies which are subject to the jurisdiction of the Federal 
Communications Commission as persons engaged in interstate 
commerce in communications by wire. 

 


